Schabowy
OIP.jpg
Schabowy z ziemniakami
Golonka z ryżem
Karkówka z kopytkami
RESTAURACJA POLSKI KOT

Sznycel wiedeński (nie mylić ze sznyclem po wiedeńsku) to kotlet z mięsa z udźca cielęcego panierowany  w mące, jajku i bułce tartej. Tradycyjnie smażony na klarowanym maśle i podawany z cząstką cytryny. Klasycznym dodatkiem do Wiener Schnitzel jest

Wiener Schnitzel, czyli sznycel wiedeński to zawsze kotlet cielęcy. Tradycyjnie serwowany był z ziemniakami z pietruszką lub sałatką ziemniaczaną. Dziś podaje się go często z pieczonymi ziemniakami, z puree ziemniaczanym lub z frytkami. W Polsce podaje się go z jajkiem sadzonym ułożonym na wierzchu.



Schabowy w cieście to świetna alternatywa dla tradycyjnego kotleta schabowego! Zamiast panierować mięso w bułce tartej, obtacza się je w cieście, które po usmażeniu staje się chrupiące i delikatne. Często takie danie jest bardziej delikatne w smaku i teksturze.

Do przygotowania schabowego w cieście można użyć klasycznego ciasta naleśnikowego lub np. ciasta piwnego, które dodaje lekkości i przyjemnej chrupkości.